kerstKerstliedjes… ‘Driving home for Christmas’, ‘All I want for Christmas is you’, wie kent ze niet? Hildegard en Alieke bléren ze in december net als iedereen ook luidruchtig mee met de autoradio, maar die klanken durven wij ons publiek niet voor te schotelen. In de aankomende feestmaand gaan wij weer op pad om ons eigen kerstgeluid ten gehore te brengen.

Het feest begint op 10 december in het mooie kasteel De Cannenburg in Vaassen. Al blijft Maarten van Rossum buiten in de kou op zijn bankje zitten om de grote kerstmarkt gade te slaan, binnen is het heerlijk warm en heerst er een echte 18e eeuwse kerstsfeer. De afgelopen twee jaar mochten wij ook al ‘s avonds een concertje van een klein uur verzorgen. Dit jaar hopen wij er ook weer wat moois van te kunnen maken. Traditiegetrouw zal Alieke wel weer verkouden zijn, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Rondneuzend in muziekboeken en het immense internet hebben wij al weer een hoop mooie bekende en onbekende kerstliederen gevonden vanaf de middeleeuwen tot nu, die wij om 8 uur ‘s avonds zullen laten horen.

De volgende dag mogen wij weer vroeg uit de veren om op weg te gaan naar het altijd gezellige Tukkerland. In Enschede, bij de ridderwinkel Dragonheart, wordt er een oergezellige kerstmarkt gehouden met als thema: geschiedenis, fantasy en hekserij. Er valt voor iedereen wat te beleven. Wij zullen niet de enige zijn die daar herrie komen schoppen, er komt zelfs een heuse drumcirkel! Daar kunnen wij niet tegen op. Maar ook onze vrienden van Onfanck Gheselle zullen daar hun draailier, doedelzak en citer -klanken over het erf laten klinken.

Maar het leven gaat niet alleen over muziek… Na al die gezelligheid volgt er een week van werken. 🙁 Hildegard probeert de zorg in Nederland een beetje op de rit te krijgen en Alieke zorgt er voor dat de wereld weer een stukje helderder wordt voor de mensen. Maar op zaterdag 17 december mogen wij weer los gaan! Deze keer in de prachtige oude binnenstad van Kampen. Vanaf vier uur ‘s middags tot negen uur ‘s avonds is het centrum sfeervol verlicht en loop je allerlei acts tegen het lijf. Wij zullen zelf met onze bolderkarren vol instrumenten een echte Victoriaanse kerst neerzetten. Kan je niet op zaterdag, dan kan je op zondag in de herkansing! Om dit alles te kunnen doen breekt er eerst een maand van knutselen en repeteren aan.

November wordt de maand van ruzie met de naaimachine, naalden in vingers, valse tonen, puzzelende blikken als de bladmuziek weer niet logisch lijkt en oordopjes voor de buren. Afgelopen donderdag hebben Hildegard en Alieke de Zwolse binnenstad doorgestruind op zoek naar mooie stoffen en kanten randjes voor onze nieuw te maken 19e eeuwse jurken. Net als onze middeleeuwse jurken zal het goed te zien zijn dat wij bij elkaar horen, maar geven wij er beide toch weer een andere draai aan. Alieke haalt haar inspiratie uit de periode van 1870/1880 en Hildegard gaat iets meer naar de moderne tijd met een patroon uit 1902. Als alles mee zit hopen wij deze jurken in Vaassen al hun vuurdoop te geven. Welke kleur en van welke mooie stof de jurken zijn houden wij nog even geheim.

Wij kijken in ieder geval uit naar december.Wij hopen dan veel bekenden weer te zien en nieuwe mensen te leren kennen. Nieuwsgierig, ga naar onze agenda.