Muziekgroep De Tarantella

Onze variant op de nieuwe kleding van de keizer

Zoals bijna heel Nederland te kampen heeft met een hardnekkig griepvirus, zo kampen de dames van de Tarantella daar soms ook mee en uiteraard op momenten dat het niet goed uitkomt. Koningin Maxima was uitgenodigd op een evenement waar de dames zouden optreden. Vol zenuwen hadden Alieke en Hildegard zich voorbereidt op ‘Het Grote Optreden’.

Rampspoed diende zich aan, daags voor het optreden ontwikkelde zich bij Alieke een hardnekkige hoest waar de ramen in heel Duiven van stonden te trillen. Hildegard stond op dezelfde dag naast haar bed met een hoofd zo vol snot en bagger dat ze zich ziek moest melden bij haar collega op het werk. Hildegard attendeerde haar collega … je moet morgen optreden voor Maxima, je kan nu niet ziek zijn!! Grote hemel dacht Hildegard, ook dat nog!

In paniek belde Hildegard met Alieke. Het enigste wat Hildegard te horen kreeg was een groot hoestconcert waar de trommelvliezen van braken. Gelukkig was Hildegard door de snot en bagger in haar verstopte Eustachiusbuis zo doof als een kwartel geworden, anders had ze ook nog een audicien mogen bezoeken.

Dit gaat het niet worden hoestte Alieke. Nee, mij ook niet snotterde Hildegard. We moeten vervanging regelen. Maar hoe? Ik weet een goed plan zei Alieke. Kunnen onze heren niet voor ons in de plek gaan? Martin speelt elektrische gitaar maar wat weet Maxima daar nou van. Als we gewoon zeggen dat het een middeleeuwse gitaar is, is het toch prima? En Harm heb ik laatst horen zingen toen hij aan het verbouwen was in jullie huis zei Alieke. Die kan best een paar prachtige ballades ten gehore brengen. Aangezien het om een flinke som geld ging wat de dames zouden ontvangen voor het optreden stemden de heren gretig toe. Zo gezegd, zo gedaan.

Het optreden ging van start. De volgende dagen schoten de heren Harm en Martin zich in alle vroegte in de kleding van De Tarantella dames. Om het echter te laten lijken droegen ze beide een prachtige blonde pruik. Wat zagen ze er weelderig uit. Net de Tarantella dames. In het kasteel waar ze moesten zijn bereiden de heren zich geconcentreerd voor. Is er geen kabel voor mijn versterker vroeg Martin aan worstmaker Henk. Henk fronste zijn wenkbrauwen en bromde: dit is een historisch festijn heren … eh dames … Geen elektrisch gedoe hier op het kasteel! Er komt anders geen geluid uit mijn gitaar zei Martin in paniek. Harm had een hoop gedoe in de jurk van Hildegard. Het liefelijke hoofddoekje gleed telkens van zijn pruik af en als hij zich bukte om het op te rapen gleed de pruik van Harm zijn kale hoofd. De mensen die binnenkwamen zaten hem allemaal uit te lachten. We moeten beginnen hoor Martin zei Harm … Maar ik heb geen geluid zei Martin in paniek. Harm kwam met een plan en fluisterde Martin in het oor: je kent toch zeker wel het verhaal van de nieuwe kleding van de keizer? Ik verzin wel wat. Ga jij maar gewoon doen alsof je op je basgitaar speelt. Martin, vol vertrouwen dat het goed zou komen pakte zijn basgitaar.

Een cameraploeg van de NOS kwam het plein op en daarachter liep al glimlachend en wuivend Koningin Maxima. Martin en Harm waren meteen in het vizier van de cameraploeg. Zo heren, ehh dames vroeg de reporter. En wat zijn dit voor instrumenten? Harm vertelde: wij zijn Muziekgroep de Tarantella en maken hele speciale muziek. Zo bijzonder, ieder die onze muziek niet kan horen is verschrikkelijk dom. Dus u begrijpt, deze muziek is echt bedoelt voor hele slimme mensen. De reporter die overkwam als een zelfingenomen baasje en niet graag geconfronteerd te willen worden met zijn tekortkomingen zei: dat is inderdaad heel speciaal, laat wat horen!

Martin pakte zijn basgitaar en Harm zong de mooiste ballades over zijn zieke vrouw thuis … Tenminste dat zeiden de heren tegen de reporter. In werkelijkheid hoorde je helemaal niets. Je zag alleen de vingers van Martin over de snaren glijden en Harm die zijn mond open en dicht deed. Er kwam alleen geen geluid uit. Iedereen op het plein was muisstil en stond ademloos te luisteren. Toen het afgelopen was maakte Harm en Martin een diepe buiging voor koningin Maxima en begon het publie te applaudisseren. Bravo, Bis klonk het vanuit het publiek. Prachtig zei de reporter van NOS. Maxima was in tranen geroerd: heel mooi heren Tarantella’s. Ik heb nog nooit zulke verstilde muziek gehoord. En weg was ze. Je zag haar vertwijfelend denken: ik ga vanavond aan Koning Willie vragen of ik een beetje dom ben? Henk de worstmaker stond er hoofdschuddend bij te kijken en zei tegen collega mandenvlechter Johan: wat een stelletje oplichters die twee!

Opgelucht gingen Martin en Harm een biertje halen bij worstmaker Henk. Harm, altijd in voor een lekkere kom bonensoep van Henk zei; Henk geef mij een kommetje van die heerlijke soep en graag met veel worst erin, niet zo zuinig he? En tegen Martin: wij hebben een overwinning te vieren na zo’n mooi concert voor onze Koningin waarop Martin zei: dat doen die dames ons niet na met hun gepruts en gepingel … Voordat Henk de soep over de hoofden van Harm en Martin wilde gooien kwam een klein jongetje met zijn vader op Harm en Martin af. Ze speelden helemaal niet papa, je hoorde helemaal niets.

Precies zei Henk de worstmaker. Kinderen en dwazen spreken altijd de waarheid! Hier met die soep praatjesmakers die jullie zijn! Harm verslikte zich in zijn biertje en Martin zei benauwd: ik geloof dat we zo maar eens moeten inpakken. De heren hadden niet eens tijd om hun biezen te pakken want een woedende menigte kwam op de echtelieden van de Tarantella dames af.

Badend in het zweet werd Alieke wakker. Ze keek om zich heen. Gelukkig een droom.
Muzikanten kunnen soms raar dromen …

 

 

 

Alweer najaar

Het is even stil geweest bij de Tarantella dames. Niet zo verwonderlijk. In oktober was het groot feest.
Alieke is getrouwd en nu gezegend met een achternaam waar koningin Maxima jaloers op zou zijn.
Wat zag ze er prachtig uit in haar roomwitte jurk. Het was met recht een dag om nooit meer te vergeten. Ondanks de zenuwen die iedere bruid heeft of de dag wel goed zal verlopen waren Alieke en haar kersverse echtgenoot gezegend van een prachtig herfstzonnetje.

Hildegard heeft een druk jaar achter de rug. Naast de muziekgroep heeft ze haar vervolgopleiding voor Verpleegkundige Maatschappelijke Gezondheidszorg bijna afgerond en ook met mooie cijfers. De presentatie van Hildegard, die geïnspireerd was op de strijkpsalter van Alieke, zullen de docenten van hogeschool Avans+ in Breda nog lang heugen! Het komt niet vaak voor dat presentaties voor zorgopleidingen wordt ingeleid met zo’n uniek instrument. Zie onderstaande video!

We gaan als muziekgroep weer met frisse energie toewerken naar de kerst.
Er staan weer mooie optredens gepland. Op 9 december treden we weer op bij de prachtig versierde kerstboom in Kasteel Cannenburch gedurende de jaarlijkse kerstmarkt in Vaassen.

Hildegard en Alieke zijn nu wekelijks druk doende het kerstrepertoire te oefenen. ‘Stille nacht’ is resoluut van het repertoire geschrapt. Deze hebben plaats gemaakt voor relatief bekende, maar ook een aantal oude, onbekende kerstdeuntjes. Alieke zal (mits ze niet zoals voorgaande jaren verkouden wordt) haar zangstem weer laten horen in een aantal winterliederen! Een mooi afwisselend programma, waarin ons arsenaal aan instrumenten te horen zal zijn.
De volgende dag, zondag 10 december, wordt de jaarlijkse kerstmarkt gehouden bij onze vrienden van ridderwinkel Dragonheart. Voor het derde jaar op de rij laten wij onze klanken weer horen over het Twentse landschap in Enschede. Voor culinaire liefhebbers organiseert Het Historisch Banket op 16 december een prachtig middeleeuws kerstdiner in kasteel Hernen. Wees erbij want u kunt nog kaarten bestellen. Uiteraard zijn wij van de partij. En hopelijk ook in onze nieuwe kostuums want de ijdele dames willen elke keer wat nieuws. Afgelopen jaren hebben we het best koud gehad. Alieke is in september op stoffenjacht geweest en heeft een aantal prachtige wollen stofjes op de kop kunnen tikken. Dus de kerstdeuntjes worden in het ritme van de naaimachine bezongen en beoefend. Dat is een ding wat zeker is. November zal omvliegen, maar wij kijken uit naar al het leuks dat ons te wachten staat!

 

Zomershoot

Wat gaat het seizoen toch weer snel. De zomervakanties zijn weer aangebroken. Nu half Nederland weer massaal in hun sleurhutten richting Frankrijk trekken besluiten de dames van Tarantella het overblijvende Nederlandse publiek te vermaken op evenementen met hun muziek. Vakantie zit er dit jaar niet in. Alieke bereidt zich voor op haar bruiloft, een feest waar menig lid van het koningshuis jaloers op zou zijn. Hildegard blijft dit jaar ook thuis want ze wenst zich voor volgend jaar een nieuwe keuken en die heeft geen goedkope smaak. Dus nog even zuinig aan.

Gelukkig komen de dames in Nederland op veel mooie plekken om de hele dag muziek te maken en laten we eerlijk zijn: dat is toch wel leuker dan die arme gestrestste vaders en moeders achter het stuur met hun jengelende kroost achterin. Nee, geen Frankrijk dit jaar. Wel muziek maken in elke keer weer een ander prachtig kasteel waar Nederland rijk van is. Het levert in ieder geval net als vakantiefoto’s leuke kiekjes op. Eind juni zijn de dames weer op pad geweest met Ton Rothengatter, inmiddels de vaste fotograaf van de Tarantella dames. Samen met het bevriende muzikanten echtpaar Ontfanck Gheselle zijn er weer prachtige sfeerfoto’s gemaakt in de tuinen van Kasteel Hernen. De foto’s zijn geplaatst op de fotogalerij van deze website.

Er zijn nog een aantal prachtige evenementen in het vooruitschiet. Aankomende weekend zijn wij te beluisteren in het hart van Coevorden op een Fantasy Meeting & Fair. Zondag bevinden we ons in het oosten van het land bij onze vrienden van ridderwinkel Dragonheart in Enschede, waar wij het laatste weekend van augustus ook weer te gast zijn. September sluit de drukke periode af met ieder weekend prachtige evenementen zoals het Schots en Keltische Festival in Hank, de monumentendag in Kasteel Doornenburg en het Oogstfeest op Kasteel Doorwerth. Kortom, we hebben nog veel mooie weekenden voor de boeg. Kijk voor de aardigheid eens op onze agenda en mocht u in de buurt zijn: kom langs en luister! We willen jullie attenderen dat onze laatste voorraad CD’s behoorlijk begint te krimpen en we geen nieuwe exemplaren meer bij gaan bestellen omdat we begin 2018 weer een nieuwe CD hopen uit te brengen!

Fotoshoot op Kasteel Hernen

Koningin Lente is altijd blij als we weer gaan optreden. Opvallend is dat de lentezon altijd schijnt de 1e dag na een lange winterstop en wij onze instrumenten uit de stof hebben gehaald. Ook Ton Rothengatter, de hof-fotograaf van Kasteel Hernen had de lente volop in de bol, ehhh … in zijn lens bedoelen wij. Ton heeft ons prachtig op de kiek gezet. Bekijk meer op onze fotogalerij.

We hebben weer prachtige optredens in het verschiet. Dit jaar weer veel optredens in een aantal prachtige Nederlandse kastelen. Als u in een vrij weekend zin hebt in wat cultureels, kijk eens voor de aardigheid op onze agenda en ontdek ons mooie Nederlandse erfgoed op muzikale wijze! Want in 2017 zijn we regelmatig te gast bij de kastelen in Gelderland en Zuid Holland!

Verder is 2017 een bijzonder druk maar ook mooi jaar.
Ten eerste gaat Alieke trouwen in het najaar. Hoe zou ze eruit zien die dag? Vast prachtig in een roomwitte Sissi jurk of zou ze toch haar tuinbroek uit de kast halen naast een elegant geklede echtgenoot? Je weet het immers maar nooit met Alieke …

Wat Alieke en Hildegard gemeen hebben is de keus van hun echtgenoten. Beiden hyper sensitief als het gaat om geluid. Daar waar de echtgenoot van Hildegard verzucht: had ik 22 jaar geleden maar geweten dat ze harp zou gaan spelen vraagt de aanstaande echtgenoot van Alieke zich af: zou ik ooit een liefhebber van draailier muziek worden? Maar verschil in liefhebberij maakt een huwelijk groots. Dat is een ding wat zeker is. Hildegard is naast de muziek ook nog afstuderende voor haar specialisatie als wijkverpleegkundige en druk doende om een verbeterplan te maken hoe thuiszorg medewerkers het beste om kunnen gaan met problematisch gedrag bij dementie. Wellicht komt die kennis haar te pas om aankomende zomer om te gaan met een zenuwachtige bruid.

Naast de voorbereidingen van het huwelijk treden de dames toch weer veel op. Naast terugkerende evenementen komen er steeds mooie evenementen bij. Wat bijzonder is om te benoemen is dat we dit jaar ook te zien en te beluisteren zijn tussen de schapen in het mooie museumdorpje in Orvelte. Op 2 juli wordt daar het jaarlijkse wolfestival georganiseerd. Ook doen we mee met een openluchtspel in Baak en zijn we te gast in Coevorden tijdens het jaarlijkse Fantasy Meeting & Fair. We hebben er weer erg veel zin in.

Bijna Lente

De dagen voor Koning Winter zitten er weer bijna op. Koningin Lente begint het weer zat te worden haar winterslaap. Ongeacht President Trump nu het Witte Huis heeft betrokken weerhoudt dit haar niet ervan om haar zonnestralen weer uit de kast te halen. Koning Winter heeft genoeg op de troon zitten raaskallen. Zachtjes is ze begonnen om Koning Winter van de troon te kietelen, maar die kietels worden prikken en op den duur steeds venijnigere steken totdat Koning Winter met veel lawaai van zijn troon is gevallen … HELUPP LENTE!!! Konden wij dat ook maar doen met Donald Trump … Helaas …

Maar wanhoop niet in deze barre tijden op aarde. De Dames van Muziekgroep De Tarantella zijn ook ontwaakt en wel weer van goede moed om de wereld weer van mooie muziek te voorzien. Muziek = energie en iedere energie met de juiste intentie leidt uiteindelijk ook naar een mooiere wereld. Laten we het hopen!

We hebben er in ieder geval weer veel zin in, bekijk onze agenda waar wij de komende tijd weer spelen!

Het muzikale spook van Kasteel Hernen

hertog-janJuist ja, in deze donkere dagen voor midwinter is een griezelverhaal wel op zijn plek.
We maken soms heel wat mee, soms te veel als middeleeuwse muzikanten….

Het begon allemaal op Kasteel Hernen, na een middeleeuws festijn net voor sluitingstijd.
Kasteel beheerder Bart had niet goed opgelet, na het uitzwaaien van de re- en actors sloot hij de deuren en ging naar huis. Niet wetende dat de dames van Muziekgroep de Tarantella zich nog in het kasteel bevonden. De mensen van Den Olde Nyver hadden nog tegen Bart gezegd: vreemd dat de dames van de Tarantella er zomaar vandoor zijn gegaan. Dat zijn we niet van hen gewend. Weet je zeker dat ze niet meer in het kasteel zijn?  Inmiddels kennen we Hildegard zo langzamerhand wel. Alieke spoorde haar aan: ehh… Hildegard het festijn is voorbij je mag stoppen met harpspelen! Uiteraard hoorde ze weer niets en helemaal in de engelgloria van haar harpspel.

Alieke besloot haar spullen in te pakken met de gedachte: dan laat ik Hildegard hier maar achter …
Ze liep naar de uitgang, verrek … dicht …
Ze liep naar de andere uitgang … ook dicht …
Terug naar de kasteelzaal waar Hildegard nog bezig was met de laatste slot akkoorden…
We mogen hier slapen vannacht vrees ik zei Alieke …
Alles zit potdicht, Bart is al naar huis en ik krijg die deur met geen mogelijkheid open …
Hildegard schrok wakker: abrupt stopte ze met harpspelen en riep in paniek: Slapen, hier?
Geen douche en geen Facebook? No way, je hebt vast en zeker niet goed gekeken! Hildegard liep heel het kasteel door en rammelde aan alle deuren maar alles zat potdicht.
Alieke pakte haar mobiel: batterij leeg …
Hildegard zocht naar haar mobiel, maar die had ze in de auto laten liggen …
Ten einde raad besloten de dames van Tarantella zich erbij neer te leggen. De echtgenoten zouden vast en zeker alarm gaan slaan, tenminste … dat dachten ze …
Echter, dat was ijdele hoop …

Martin, de verloofde van Alieke was thuis ineens overvallen door een diepe slaap en het leek er niet op dat hij voor morgenochtend wakker zou worden …
Harm, de nooit-drinkende echtgenoot van Hildegard had uit nieuwsgierigheid voor het eerst in zijn leven iets te diep in het zondagse glaasje gekeken en lag met kat Moos stomdronken op de bank …
Nee, beide heren zouden hun geliefdes niet gauw missen, dat was duidelijk.
Gelukkig was Kasteel Hernen in het rijke bezit van een kasteelwinkeltje met biologische streekproducten en opende Alieke en Hildegard een fles Gelders wijntje.
Nou, op onze verlossing dan maar proosden Alieke en Hildegard,  nog steeds in de hoop dat ze voor twaalf uur middennacht wel thuis zouden zijn …
Echter het werd acht uur, negen uur, tien uur, elf uur, twaalf uur middennacht en nog steeds geen gealarmeerde mensen, Bart de kasteel beheerder of bezorgde echtgenoten buiten te bekennen.
Alieke vond het geweldig allemaal en ging op een aantal schapenvachten liggen.
Hildegard raakte lichtelijk in paniek: we kunnen hier toch geen hele nacht blijven? Het is koud en ik moet morgen nog werken? Hoe leg ik dit morgen uit aan mijn leidinggevende, ze ziet mij al aankomen met mijn verhalen!
Ga nu maar slapen, ze gaan ons vast en zeker wel missen zei Alieke en weg was ze … in dromenland…

Hildegard zat te woelen en te woelen en kreeg de slaap maar niet te pakken.
Verdorie, ze moest ook nog naar de WC. In haar eentje liep Hildegard de trap af en liep naar de WC verder op in de kasteel gangen.
Toen ze terug kwam kreeg ze de schrik van haar leven: een schimmig persoon zat achter Hildegard haar harp. Het was een man met middeleeuwse kleding aan en een barret op zijn hoofd.
Naast hem had hij een glas bier staan van het biermerk Hertog Jan.
Alieke was inmiddels wakker geworden van het gepingel op Hildegard haar harp en keek met grote ogen naar de man.
Ha, nu heb ik jullie goed te grazen krijste de man de dames van de Tarantella toe … mij in jullie acts zo te kakken zetten!!!

Alieke zei: hoe bedoelt u?
Nou, die act over Hertog Jan met die nonnetjes waar ik mijn oog niet van af kan houden en dat zij daar, hij wees naar Hildegard: mij zo voor het trouwaltaar laat staan. Dat pik ik niet en ik neem wraak!
Hildegard die nog steeds met grote ogen naar de man stond te kijken zei: u bent toch geen Hertog Jan?
Ja, zei het spook, ik ben die Hertog Jan die jij voor het altaar liet staan. En ik ga nu op je harp spelen, flapdrol! Ondertussen zat Hertog Jan op Hildegard haar harp te pingelen en het was geen gehoor …
Afblijven zei Hildegard, die harp is geen speelgoed voor dronkaards! En er ontstond een trek en duwpartij tussen Hertog Jan en Hildegard om de harp. Echter de harp kreeg Hildegard niet terug.
Alieke probeerde inmiddels met haar draailieren ervan tussen te gaan, maar ook die werden haar afhandig genomen door Hertog Jan in de hitte van de strijd. Zo, die zijn nu ook van mij! En Hertog Jan begon heel hard te lachen. Met lede ogen moesten Alieke en Hildegard toezien hoe Hertog Jan met harp en draailieren vertrok door de gangen van het kasteel.

Ho, wacht eens even zei Alieke, voordat je vertrekt wil ik eerst jou even uitleggen hoe je de draailier moet stemmen en hoe je erop moet spelen!
Ja, datzelfde geldt voor de harp zei Hildegard lichtelijk in paniek…
Je wilt toch niet dat je verjaagd wordt uit het spokenland omdat je geen geluid uit onze instrumenten kunt krijgen zei Alieke tegen Hertog Jan?
Nee, zeker niet zei Hertog Jan. En weer begon Hertog Jan heel vals te schaterlachen en zei. Ha, ha, ha, zie die Tarantella dames daar nu zo sip staan te kijken, ze zullen nooit meer muziek gaan maken … hahaha … Vooruit Alieke, geef mij maar draailierles, maar dan zijn de instrumenten wel van mij dreigde Hertog Jan, want ik wil nog veel vrouwen in het hiernamaals versieren met mooie muziek! Alieke begon Hertog Jan te onderwijzen hoe ze de draailier moest stemmen en moest harsen, watjes moest leggen om de snaren … dat is het voordeel … Een draailier is erg ingewikkeld en Hertog Jan was niet zo snel van begrip. De hersens van Hildegard draaide inmiddels op volle toeren met maar 1 vraag: hoe krijg je, je instrument terug van een spook?
Ineens had Hildegard een plan. Ze ging voor Alieke en Hertog Jan staan en zei: stop maar Alieke, dit heeft geen zin. Die man is a-muzikaal, ik krijg gewoon medelijden met al die mensen in het hiernamaals! Hertog Jan werd ontzettend boos: jij vind mij niet muzikaal? Nee, het is geen gehoor. Kattengejank, mijn rode kater Japie kan dat beter snauwde Hildegard Hertog Jan toe … Hertog Jan was diep beledigd. Alieke keek Hildegard kwaad aan: zo krijgen we nooit onze instrumenten terug versprak ze zichzelf … Hertog Jan werd nog kwader: stelletje sukkels van een vrouwen, jullie proberen mij een loer te draaien en boos pakte hij de instrumenten en liep weg. Even later hoorde Hildegard en Alieke een oorverdovend lawaai. Hertog Jan was gevallen met de instrumenten en lag op de grond. Auw, auw … help mij toch overeind!

Alieke, medelievend als altijd wilde toesnellen maar Hildegard hield haar tegen: nee, alleen als we onze instrumenten terug krijgen? Wat moet ik met dat blauwe been riep Hertog Jan? Hildegard keek naar zijn onderbeen… Een verpleegkundige heeft nu eenmaal een eed afgelegd: voor vriend en vijand, mens of eh spook, je zult in nood moet je helpen . Oh, dat sterft vanzelf wel af zei Hildegard. Hertog Jan begon heel hard te jammeren. Wat moet ik zonder been … ! Terug mijn harp zei Hildegard boos. Het had geen zin. Hertog Jan bleef zich vastklampen aan de instrumenten en ondertussen jammerend omdat zijn been pijn deed. Zullen we een rustgevend liedje voor hem spelen zei Alieke? Alieke pakte de psalter en begon La Biche Blanche te spelen. Hildegard nam haar wijkverpleegkundige verantwoording en verbond ondertussen het been van Hertog Jan. Niet teveel drinken ingevolge, anders blijf je zere benen houden adviseerde Hildegard Hertog Jan. Hertog Jan zat ondertussen met glimmende oogjes naar het psalterspel van Alieke te luisteren en Hildegard wist haar harp weer bemachtigen en sloeg de akkoorden aan. Een traan rolde over Hertog Jan zijn wangen. Bedankt dames, hier terug jullie instrumenten, ze horen bij jullie en maak nog meer verhalen over mij en vooral: koop Hertog Jan bier voor jullie mannen. En zoef weg was Hertog Jan ….

Alieke en Hildegard zaten met open mond elkaar aan te staren … De kerkklok buiten sloeg 6.00 uur.
Hildegard en Alieke besloten om nog maar een fles wijn open te trekken …

Later op de ochtend ontwaakte Martin in Duiven, hij keek om zich heen: is Alieke nog niet thuis?
In paniek belde hij met Zwolle, Harm nam de telefoon op: Nee, verrek … nu je het zegt Hildegard is ook nog niet thuis.
Nog nadronken sloegen de heren eindelijk alarm. Bart werd uit bed gebeld.

Bart spoedde zich naar het Kasteel en trof daar Alieke en Hildegard luidkeels zingend aan:
Toen den Hertog Jan kwam varen!!!

Kerst voorpret

kerstKerstliedjes… ‘Driving home for Christmas’, ‘All I want for Christmas is you’, wie kent ze niet? Hildegard en Alieke bléren ze in december net als iedereen ook luidruchtig mee met de autoradio, maar die klanken durven wij ons publiek niet voor te schotelen. In de aankomende feestmaand gaan wij weer op pad om ons eigen kerstgeluid ten gehore te brengen.

Het feest begint op 10 december in het mooie kasteel De Cannenburg in Vaassen. Al blijft Maarten van Rossum buiten in de kou op zijn bankje zitten om de grote kerstmarkt gade te slaan, binnen is het heerlijk warm en heerst er een echte 18e eeuwse kerstsfeer. De afgelopen twee jaar mochten wij ook al ‘s avonds een concertje van een klein uur verzorgen. Dit jaar hopen wij er ook weer wat moois van te kunnen maken. Traditiegetrouw zal Alieke wel weer verkouden zijn, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Rondneuzend in muziekboeken en het immense internet hebben wij al weer een hoop mooie bekende en onbekende kerstliederen gevonden vanaf de middeleeuwen tot nu, die wij om 8 uur ‘s avonds zullen laten horen.

De volgende dag mogen wij weer vroeg uit de veren om op weg te gaan naar het altijd gezellige Tukkerland. In Enschede, bij de ridderwinkel Dragonheart, wordt er een oergezellige kerstmarkt gehouden met als thema: geschiedenis, fantasy en hekserij. Er valt voor iedereen wat te beleven. Wij zullen niet de enige zijn die daar herrie komen schoppen, er komt zelfs een heuse drumcirkel! Daar kunnen wij niet tegen op. Maar ook onze vrienden van Onfanck Gheselle zullen daar hun draailier, doedelzak en citer -klanken over het erf laten klinken.

Maar het leven gaat niet alleen over muziek… Na al die gezelligheid volgt er een week van werken. 🙁 Hildegard probeert de zorg in Nederland een beetje op de rit te krijgen en Alieke zorgt er voor dat de wereld weer een stukje helderder wordt voor de mensen. Maar op zaterdag 17 december mogen wij weer los gaan! Deze keer in de prachtige oude binnenstad van Kampen. Vanaf vier uur ‘s middags tot negen uur ‘s avonds is het centrum sfeervol verlicht en loop je allerlei acts tegen het lijf. Wij zullen zelf met onze bolderkarren vol instrumenten een echte Victoriaanse kerst neerzetten. Kan je niet op zaterdag, dan kan je op zondag in de herkansing! Om dit alles te kunnen doen breekt er eerst een maand van knutselen en repeteren aan.

November wordt de maand van ruzie met de naaimachine, naalden in vingers, valse tonen, puzzelende blikken als de bladmuziek weer niet logisch lijkt en oordopjes voor de buren. Afgelopen donderdag hebben Hildegard en Alieke de Zwolse binnenstad doorgestruind op zoek naar mooie stoffen en kanten randjes voor onze nieuw te maken 19e eeuwse jurken. Net als onze middeleeuwse jurken zal het goed te zien zijn dat wij bij elkaar horen, maar geven wij er beide toch weer een andere draai aan. Alieke haalt haar inspiratie uit de periode van 1870/1880 en Hildegard gaat iets meer naar de moderne tijd met een patroon uit 1902. Als alles mee zit hopen wij deze jurken in Vaassen al hun vuurdoop te geven. Welke kleur en van welke mooie stof de jurken zijn houden wij nog even geheim.

Wij kijken in ieder geval uit naar december.Wij hopen dan veel bekenden weer te zien en nieuwe mensen te leren kennen. Nieuwsgierig, ga naar onze agenda.

Nieuwe video’s

10929555_856742581039204_356329431369332825_nHet werd weer tijd voor nieuwe video’s. De oude meuk wat we op de website hadden staan voldeed niet meer. We worden steeds beter (wink) en dat willen we onze website bezoekers toch wel even laten horen. En nu ook gewoon in onze dagelijkse outfit en thuis, want ook thuis maken we muziek! Nieuwsgierig? Ga gauw een kijkje nemen op ons kanaal op You Tube of naar onze pagina met onze video opnamen.

Hoe het ooit begon

Op een mooi evenement in het Gelderse s’ Heerenberg zat Hildegard buiten te spelen op haar harp. Alieke kwam voorbij wandelen met haar… draailier en sprak Hildegard aan. Niet wetende dat als harpisten op hun harp spelen werkelijk niets meer horen dan alleen hun klank van de harp. Hallo zei Alieke … Hildegard reageerde uiteraard niet. Hallo, hallo!!! Geen reactie. Alieke vroeg zich af of het allemaal wel goed ging met deze harpiste en vroeg aan viltster Ingrid wat ze moest doen om deze harpiste uit haar harp-extase te krijgen. Viltster Ingrid raadde aan palingroker Henk erbij te halen, want voor een vers gerookte paling was Hildegard midden in de nacht nog wakker te maken. Zo gezegd, zo gedaan. Palingroker Henk werd erbij gehaald en een vers gerookte paling werd voor de neus van Hildegard gehouden want Alieke zou graag eens samen willen musiceren. Nog was Hildegard niet uit de droom te halen en was zich van niets en niemand bewust dan alleen het gestreel van haar vingers over de snaren. Er werd nog van alles geprobeerd. Een bak water over haar heen, een mokerslag met de hamer, Donald Trump uit Amerika en zelfs Hildegard haar schoonmoeder werd erbij gehaald … het mocht allemaal niet baten. Hildegard bleef harpspelen en was met geen mogelijkheid bij de les te krijgen. Alieke raakte moedeloos en was aanstonds van plan om voor het eerst in haar leven een gerookte paling te gaan eten totdat Henk vroeg:

Wat is dat voor een instrument wijzend op haar draailier? Dat is een draailier zei Alieke, waarom vraag je dat?. Zwengel eens aan dat rad zei Henk de Palingroker, ik weet zeker dat je haar daarmee wakker krijgt grijnsde hij. Zo gezegd zo gedaan. Alieke zwengelde de draailier aan en Hildegard schrok wakker. Mijn hemel …wat is dat voor een vreselijk gejank en gesnerp? Geschrokken keek ze naar haar harp, er zou toch niets met de harp aan de hand zijn? Minachtend bekeek Hildegard de draailier van Alieke. Zo, en jij denkt hiermee de show te kunnen maken was het eerste wat ze tegen Alieke zei. He, he …ze is wakker zeiden Alieke en Henk tegen elkaar … zo raakte de twee dames aan de praat met elkaar. Ze bleken dezelfde voorliefde voor oude traditionele muziek te hebben en delen dit graag met andere mensen. “Zullen we een samen spelen?” opperde één van de dames.
Een paar weken later was het bestaan van muziekgroep De Tarantella een feit. Een duo dat met plezier de oude muziek laat herleven en graag vertellen over hun bijzondere instrumenten en de geschiedenis van hun repertoire.

Af en toe moet Alieke Hildegard weer eens bij de les grijpen maar inmiddels heeft ze ook door dat ze haar uit de harpextase krijgt door een flinke kop koffie voor haar neer te zetten. En nog erger: Hildegard bespeelt sinds kort ook de draailier …

De Tarantella

muzieknootWe krijgen vaak de vraag waar de naam van onze middeleeuwse band voor staat? Vandaar dat we er een stukje op onze website voor hebben geschreven.

De Tarantella is een Italiaanse dans, ontstaan in de tijd rond 1500. De dans ontstond omdat men in die tijd bang was voor de beet van de Tarantula spin, een soort vogelspin die rond die tijd voorkwam in Italië in het plaatsje Tarente. Inmiddels weten we dat de beet van deze spin net zo dodelijk is als een steek van een wesp. Desalniettemin, er is een mooie dans vanuit deze gedachte ontstaan.

Als mensen gebeten waren dachten ze dat door hard zweten het gif uit het lichaam kon gaan stromen, waardoor je kon genezen. Wat was er beter dan te dansen in een opzwepend ritme. Dit waren de eerste stappen naar de Tarantella dansen in Italië. De dans werd aanvankelijk door vrouwen gedanst op Italiaanse feesten. Dit was eigenlijk het enigste moment dat vrouwen toegestaan werd zich losbandig te gedragen. Vrouwen werden in die tijd erg kort gehouden.

Italië kent net als Frankrijk, Spanje en Duitsland een rijk verleden op het gebied van middeleeuwse muziek. Uit de Tarantella dansen is veel muziek ontstaan, ook veel in de spaanse muziek. Waaronder je een voorbeeld kunt zien op deze video. De Tarantella heeft voornamelijk een 6/8 of 4/4e maatsoort en werd hoofdzakelijk begeleidt door de tamboerijn en later kwamen daar melodie instrumenten bij.

 • May 2018
  M T W T F S S
  « Jan    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031