Muziekgroep De Tarantella

Onze variant op de nieuwe kleding van de keizer

Zoals bijna heel Nederland te kampen heeft met een hardnekkig griepvirus, zo kampen de dames van de Tarantella daar soms ook mee en uiteraard op momenten dat het niet goed uitkomt. Koningin Maxima was uitgenodigd op een evenement waar de dames zouden optreden. Vol zenuwen hadden Alieke en Hildegard zich voorbereidt op ‘Het Grote Optreden’.

Rampspoed diende zich aan, daags voor het optreden ontwikkelde zich bij Alieke een hardnekkige hoest waar de ramen in heel Duiven van stonden te trillen. Hildegard stond op dezelfde dag naast haar bed met een hoofd zo vol snot en bagger dat ze zich ziek moest melden bij haar collega op het werk. Hildegard attendeerde haar collega … je moet morgen optreden voor Maxima, je kan nu niet ziek zijn!! Grote hemel dacht Hildegard, ook dat nog!

In paniek belde Hildegard met Alieke. Het enigste wat Hildegard te horen kreeg was een groot hoestconcert waar de trommelvliezen van braken. Gelukkig was Hildegard door de snot en bagger in haar verstopte Eustachiusbuis zo doof als een kwartel geworden, anders had ze ook nog een audicien mogen bezoeken.

Dit gaat het niet worden hoestte Alieke. Nee, mij ook niet snotterde Hildegard. We moeten vervanging regelen. Maar hoe? Ik weet een goed plan zei Alieke. Kunnen onze heren niet voor ons in de plek gaan? Martin speelt elektrische gitaar maar wat weet Maxima daar nou van. Als we gewoon zeggen dat het een middeleeuwse gitaar is, is het toch prima? En Harm heb ik laatst horen zingen toen hij aan het verbouwen was in jullie huis zei Alieke. Die kan best een paar prachtige ballades ten gehore brengen. Aangezien het om een flinke som geld ging wat de dames zouden ontvangen voor het optreden stemden de heren gretig toe. Zo gezegd, zo gedaan.

Het optreden ging van start. De volgende dagen schoten de heren Harm en Martin zich in alle vroegte in de kleding van De Tarantella dames. Om het echter te laten lijken droegen ze beide een prachtige blonde pruik. Wat zagen ze er weelderig uit. Net de Tarantella dames. In het kasteel waar ze moesten zijn bereiden de heren zich geconcentreerd voor. Is er geen kabel voor mijn versterker vroeg Martin aan worstmaker Henk. Henk fronste zijn wenkbrauwen en bromde: dit is een historisch festijn heren … eh dames … Geen elektrisch gedoe hier op het kasteel! Er komt anders geen geluid uit mijn gitaar zei Martin in paniek. Harm had een hoop gedoe in de jurk van Hildegard. Het liefelijke hoofddoekje gleed telkens van zijn pruik af en als hij zich bukte om het op te rapen gleed de pruik van Harm zijn kale hoofd. De mensen die binnenkwamen zaten hem allemaal uit te lachten. We moeten beginnen hoor Martin zei Harm … Maar ik heb geen geluid zei Martin in paniek. Harm kwam met een plan en fluisterde Martin in het oor: je kent toch zeker wel het verhaal van de nieuwe kleding van de keizer? Ik verzin wel wat. Ga jij maar gewoon doen alsof je op je basgitaar speelt. Martin, vol vertrouwen dat het goed zou komen pakte zijn basgitaar.

Een cameraploeg van de NOS kwam het plein op en daarachter liep al glimlachend en wuivend Koningin Maxima. Martin en Harm waren meteen in het vizier van de cameraploeg. Zo heren, ehh dames vroeg de reporter. En wat zijn dit voor instrumenten? Harm vertelde: wij zijn Muziekgroep de Tarantella en maken hele speciale muziek. Zo bijzonder, ieder die onze muziek niet kan horen is verschrikkelijk dom. Dus u begrijpt, deze muziek is echt bedoelt voor hele slimme mensen. De reporter die overkwam als een zelfingenomen baasje en niet graag geconfronteerd te willen worden met zijn tekortkomingen zei: dat is inderdaad heel speciaal, laat wat horen!

Martin pakte zijn basgitaar en Harm zong de mooiste ballades over zijn zieke vrouw thuis … Tenminste dat zeiden de heren tegen de reporter. In werkelijkheid hoorde je helemaal niets. Je zag alleen de vingers van Martin over de snaren glijden en Harm die zijn mond open en dicht deed. Er kwam alleen geen geluid uit. Iedereen op het plein was muisstil en stond ademloos te luisteren. Toen het afgelopen was maakte Harm en Martin een diepe buiging voor koningin Maxima en begon het publie te applaudisseren. Bravo, Bis klonk het vanuit het publiek. Prachtig zei de reporter van NOS. Maxima was in tranen geroerd: heel mooi heren Tarantella’s. Ik heb nog nooit zulke verstilde muziek gehoord. En weg was ze. Je zag haar vertwijfelend denken: ik ga vanavond aan Koning Willie vragen of ik een beetje dom ben? Henk de worstmaker stond er hoofdschuddend bij te kijken en zei tegen collega mandenvlechter Johan: wat een stelletje oplichters die twee!

Opgelucht gingen Martin en Harm een biertje halen bij worstmaker Henk. Harm, altijd in voor een lekkere kom bonensoep van Henk zei; Henk geef mij een kommetje van die heerlijke soep en graag met veel worst erin, niet zo zuinig he? En tegen Martin: wij hebben een overwinning te vieren na zo’n mooi concert voor onze Koningin waarop Martin zei: dat doen die dames ons niet na met hun gepruts en gepingel … Voordat Henk de soep over de hoofden van Harm en Martin wilde gooien kwam een klein jongetje met zijn vader op Harm en Martin af. Ze speelden helemaal niet papa, je hoorde helemaal niets.

Precies zei Henk de worstmaker. Kinderen en dwazen spreken altijd de waarheid! Hier met die soep praatjesmakers die jullie zijn! Harm verslikte zich in zijn biertje en Martin zei benauwd: ik geloof dat we zo maar eens moeten inpakken. De heren hadden niet eens tijd om hun biezen te pakken want een woedende menigte kwam op de echtelieden van de Tarantella dames af.

Badend in het zweet werd Alieke wakker. Ze keek om zich heen. Gelukkig een droom.
Muzikanten kunnen soms raar dromen …

 

 

 

Alweer najaar

Het is even stil geweest bij de Tarantella dames. Niet zo verwonderlijk. In oktober was het groot feest.
Alieke is getrouwd en nu gezegend met een achternaam waar koningin Maxima jaloers op zou zijn.
Wat zag ze er prachtig uit in haar roomwitte jurk. Het was met recht een dag om nooit meer te vergeten. Ondanks de zenuwen die iedere bruid heeft of de dag wel goed zal verlopen waren Alieke en haar kersverse echtgenoot gezegend van een prachtig herfstzonnetje.

Hildegard heeft een druk jaar achter de rug. Naast de muziekgroep heeft ze haar vervolgopleiding voor Verpleegkundige Maatschappelijke Gezondheidszorg bijna afgerond en ook met mooie cijfers. De presentatie van Hildegard, die geïnspireerd was op de strijkpsalter van Alieke, zullen de docenten van hogeschool Avans+ in Breda nog lang heugen! Het komt niet vaak voor dat presentaties voor zorgopleidingen wordt ingeleid met zo’n uniek instrument. Zie onderstaande video!

We gaan als muziekgroep weer met frisse energie toewerken naar de kerst.
Er staan weer mooie optredens gepland. Op 9 december treden we weer op bij de prachtig versierde kerstboom in Kasteel Cannenburch gedurende de jaarlijkse kerstmarkt in Vaassen.

Hildegard en Alieke zijn nu wekelijks druk doende het kerstrepertoire te oefenen. ‘Stille nacht’ is resoluut van het repertoire geschrapt. Deze hebben plaats gemaakt voor relatief bekende, maar ook een aantal oude, onbekende kerstdeuntjes. Alieke zal (mits ze niet zoals voorgaande jaren verkouden wordt) haar zangstem weer laten horen in een aantal winterliederen! Een mooi afwisselend programma, waarin ons arsenaal aan instrumenten te horen zal zijn.
De volgende dag, zondag 10 december, wordt de jaarlijkse kerstmarkt gehouden bij onze vrienden van ridderwinkel Dragonheart. Voor het derde jaar op de rij laten wij onze klanken weer horen over het Twentse landschap in Enschede. Voor culinaire liefhebbers organiseert Het Historisch Banket op 16 december een prachtig middeleeuws kerstdiner in kasteel Hernen. Wees erbij want u kunt nog kaarten bestellen. Uiteraard zijn wij van de partij. En hopelijk ook in onze nieuwe kostuums want de ijdele dames willen elke keer wat nieuws. Afgelopen jaren hebben we het best koud gehad. Alieke is in september op stoffenjacht geweest en heeft een aantal prachtige wollen stofjes op de kop kunnen tikken. Dus de kerstdeuntjes worden in het ritme van de naaimachine bezongen en beoefend. Dat is een ding wat zeker is. November zal omvliegen, maar wij kijken uit naar al het leuks dat ons te wachten staat!

 

Zomershoot

Wat gaat het seizoen toch weer snel. De zomervakanties zijn weer aangebroken. Nu half Nederland weer massaal in hun sleurhutten richting Frankrijk trekken besluiten de dames van Tarantella het overblijvende Nederlandse publiek te vermaken op evenementen met hun muziek. Vakantie zit er dit jaar niet in. Alieke bereidt zich voor op haar bruiloft, een feest waar menig lid van het koningshuis jaloers op zou zijn. Hildegard blijft dit jaar ook thuis want ze wenst zich voor volgend jaar een nieuwe keuken en die heeft geen goedkope smaak. Dus nog even zuinig aan.

Gelukkig komen de dames in Nederland op veel mooie plekken om de hele dag muziek te maken en laten we eerlijk zijn: dat is toch wel leuker dan die arme gestrestste vaders en moeders achter het stuur met hun jengelende kroost achterin. Nee, geen Frankrijk dit jaar. Wel muziek maken in elke keer weer een ander prachtig kasteel waar Nederland rijk van is. Het levert in ieder geval net als vakantiefoto’s leuke kiekjes op. Eind juni zijn de dames weer op pad geweest met Ton Rothengatter, inmiddels de vaste fotograaf van de Tarantella dames. Samen met het bevriende muzikanten echtpaar Ontfanck Gheselle zijn er weer prachtige sfeerfoto’s gemaakt in de tuinen van Kasteel Hernen. De foto’s zijn geplaatst op de fotogalerij van deze website.

Er zijn nog een aantal prachtige evenementen in het vooruitschiet. Aankomende weekend zijn wij te beluisteren in het hart van Coevorden op een Fantasy Meeting & Fair. Zondag bevinden we ons in het oosten van het land bij onze vrienden van ridderwinkel Dragonheart in Enschede, waar wij het laatste weekend van augustus ook weer te gast zijn. September sluit de drukke periode af met ieder weekend prachtige evenementen zoals het Schots en Keltische Festival in Hank, de monumentendag in Kasteel Doornenburg en het Oogstfeest op Kasteel Doorwerth. Kortom, we hebben nog veel mooie weekenden voor de boeg. Kijk voor de aardigheid eens op onze agenda en mocht u in de buurt zijn: kom langs en luister! We willen jullie attenderen dat onze laatste voorraad CD’s behoorlijk begint te krimpen en we geen nieuwe exemplaren meer bij gaan bestellen omdat we begin 2018 weer een nieuwe CD hopen uit te brengen!

Fotoshoot op Kasteel Hernen

Koningin Lente is altijd blij als we weer gaan optreden. Opvallend is dat de lentezon altijd schijnt de 1e dag na een lange winterstop en wij onze instrumenten uit de stof hebben gehaald. Ook Ton Rothengatter, de hof-fotograaf van Kasteel Hernen had de lente volop in de bol, ehhh … in zijn lens bedoelen wij. Ton heeft ons prachtig op de kiek gezet. Bekijk meer op onze fotogalerij.

We hebben weer prachtige optredens in het verschiet. Dit jaar weer veel optredens in een aantal prachtige Nederlandse kastelen. Als u in een vrij weekend zin hebt in wat cultureels, kijk eens voor de aardigheid op onze agenda en ontdek ons mooie Nederlandse erfgoed op muzikale wijze! Want in 2017 zijn we regelmatig te gast bij de kastelen in Gelderland en Zuid Holland!

Verder is 2017 een bijzonder druk maar ook mooi jaar.
Ten eerste gaat Alieke trouwen in het najaar. Hoe zou ze eruit zien die dag? Vast prachtig in een roomwitte Sissi jurk of zou ze toch haar tuinbroek uit de kast halen naast een elegant geklede echtgenoot? Je weet het immers maar nooit met Alieke …

Wat Alieke en Hildegard gemeen hebben is de keus van hun echtgenoten. Beiden hyper sensitief als het gaat om geluid. Daar waar de echtgenoot van Hildegard verzucht: had ik 22 jaar geleden maar geweten dat ze harp zou gaan spelen vraagt de aanstaande echtgenoot van Alieke zich af: zou ik ooit een liefhebber van draailier muziek worden? Maar verschil in liefhebberij maakt een huwelijk groots. Dat is een ding wat zeker is. Hildegard is naast de muziek ook nog afstuderende voor haar specialisatie als wijkverpleegkundige en druk doende om een verbeterplan te maken hoe thuiszorg medewerkers het beste om kunnen gaan met problematisch gedrag bij dementie. Wellicht komt die kennis haar te pas om aankomende zomer om te gaan met een zenuwachtige bruid.

Naast de voorbereidingen van het huwelijk treden de dames toch weer veel op. Naast terugkerende evenementen komen er steeds mooie evenementen bij. Wat bijzonder is om te benoemen is dat we dit jaar ook te zien en te beluisteren zijn tussen de schapen in het mooie museumdorpje in Orvelte. Op 2 juli wordt daar het jaarlijkse wolfestival georganiseerd. Ook doen we mee met een openluchtspel in Baak en zijn we te gast in Coevorden tijdens het jaarlijkse Fantasy Meeting & Fair. We hebben er weer erg veel zin in.

Bijna Lente

De dagen voor Koning Winter zitten er weer bijna op. Koningin Lente begint het weer zat te worden haar winterslaap. Ongeacht President Trump nu het Witte Huis heeft betrokken weerhoudt dit haar niet ervan om haar zonnestralen weer uit de kast te halen. Koning Winter heeft genoeg op de troon zitten raaskallen. Zachtjes is ze begonnen om Koning Winter van de troon te kietelen, maar die kietels worden prikken en op den duur steeds venijnigere steken totdat Koning Winter met veel lawaai van zijn troon is gevallen … HELUPP LENTE!!! Konden wij dat ook maar doen met Donald Trump … Helaas …

Maar wanhoop niet in deze barre tijden op aarde. De Dames van Muziekgroep De Tarantella zijn ook ontwaakt en wel weer van goede moed om de wereld weer van mooie muziek te voorzien. Muziek = energie en iedere energie met de juiste intentie leidt uiteindelijk ook naar een mooiere wereld. Laten we het hopen!

We hebben er in ieder geval weer veel zin in, bekijk onze agenda waar wij de komende tijd weer spelen!

 • November 2018
  M T W T F S S
  « Jan    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930